”No nyt voidaan odottaa tapahtuvan kehitystä”, totesi valmentajani, ja oli oikeassa.
Tällä suivaantumisella on monta nimeä ja monta ilmenemistapaa. Sen voi laukaista aiemmin mainitun äärimmäisen ponnistelun lisäksi esimerkiksi stressi, kiire tai muu ärsyyntyminen. Suivaantuminen voi syntyä myös muutoksesta, oman tavoitetason alittamisesta tai asiakaspalautteesta. Olipa aiheuttaja mikä tahansa, synnyttää tämä tunnetila yleensä oikein käsiteltynä toiminnan välitöntä tehostumista, uudenlaisia toimintatapoja tai laadun nostamista keinolla millä hyvänsä.
Harva kykenee muuttamaan tai kehittämään omaa toimintaansa vain kokeillakseen jotain uutta, ilman jonkinlaista ärsykettä. Vaikka näin olisikin, on kehityksen tiellä yleensä monia hankalia hetkiä, joissa tarvitaan puristusta ja paineensietokykyä. Ja muutama ärräpää.
Ymmärrys suivaantumisen tarpeellisuudesta helpottaa kehittymistä.
Sitä oppii sietämään ja sen tuomat voimavarat voi oppia hyödyntämään oikein. Olen löytänyt itseni jopa pyytämässä suivaannuttavaa pervorehellisyyttä omalta esihenkilöltäni, jonka haluan varmistavan sovittujen kehittämisasioiden tapahtumisen kanssani.
Käyn kuntosalilla pääosin yksin ilman valmentajaa. Vaikka olisikin usein mukavampaa tehdä kevyillä painoilla ja hymyssä suin, on ähkiminen pakollista jos aikoo saada oikeita tuloksia. Kehittymiseen tarvitaan ärräpäitä myös kuntosalin ulkopuolella.
Suvi Tuominiemi