Otsikko toimii niin metaforana, kuin analogianakin. Kun maailmassa ylipäätäänkin tapahtuu merkittäviä muutoksia ja ilmiöitä, jotka vaativat vastuullista, konkreettista ja kollektiivista reagointia, niin näin tapahtuu myös työn maailmassa. Väistämättä.
Uuden omaksumisesta ja lukuisten muuttujien hallitsemisesta on tullut arkipäivää.
Erilaiset ennustamattomat ilmiöt lisääntyvät, samoin näiden mukanaan tuomat epävarmuus ja erilaiset vaatimukset. Uuden omaksumisesta ja lukuisten muuttujien hallitsemisesta on tullut arkipäivää. Globalisaatio ja digitalisaatio näistä suurimpina.
Johdon aamiaistilaisuudessa nostin esiin erilaisia näkökulmia työelämän murroksesta ja siitä, miten nämä ilmiöt haastavat johtamisen. Metaforia käyttäen yhdistin johtamisen hiilijalanjäljen ja organisaation resilienssin. Yhdistin myös kulttuurin ja hiilinielun. Alla muutamia tekemiäni nostoja johtamisen ilmastonmuutoksesta:
- Työ vaatii tekijältään ja työyhteisöltä joustavuutta, soveltamista ja ennakointia eli resilienssiä. Muutoskyvykkyyttä.
- Johtamisen hiilijalanjälki muodostuu pitkälti juuri organisaation kyvystä mukautua, uusiin yllättäviinkin tilanteisiin, sekä kyvystä ylläpitää suuressakin paineessa hyvää ilmapiiriä.
- Johtamisen ilmastonmuutoksessa ja hiilijalanjäljen muodostuksessa on ymmärrettävä erityisesti kulttuurin merkitys. Kulttuuri on hiilinielu, joka sitoo ja yhdistää ihmiset ja asiat siten, että yrityksen kilpailukyky kestää ja vahvistuu toimintaympäristön haasteista huolimatta.
- Organisaatio on ilmastonmuutosmetaforassa hyvin hoidettu metsä, jonka hyvinvointia ja jatkuvaa uusiutumista tulee johtaa vastuullisesti. Koneet, laitteet, automaatio, prosessit ja järjestelmät ovat tärkeitä, mutta lopulta ihmiset ovat se kriittisin resurssi.
- Kulttuurista puhutaan aivan liian vähän suhteessa sen merkitykseen. Kulttuurin johtamisesta puhutaan vieläkin vähemmän. Teknologia voi tehdä ihmeitä, mutta ei ilman ihmistä.
Sittemmin, nyt kaksi viikkoa tuon johdon aamiaistilaisuuden jälkeen, koko maailma, ihmiset ja organisaatiot ovat kohdanneet ilmastonmuutosta akuutimman haasteen Korona-viruksen muodossa. Veikkaan, että kukaan ei osannut kuvitella vielä kaksi viikkoa sitten, mitä tulee tämän uudenlaisen uhkakuvan osalta lopulta tapahtumaan. Tällä hetkellä päällä on hyvin merkittävä poikkeustila, jossa mikään ei ole niin kuin ennen ja kukaan ei pysty sanomaan, mitä seuraavaksi tapahtuu.
Kulttuuri on hiilinielu, joka sitoo ja yhdistää ihmiset ja asiat siten, että yrityksen kilpailukyky kestää ja vahvistuu toimintaympäristön haasteista huolimatta.
Nykytilanne paljastaa julmalla tavalla sen, että kaikkeen ei lopulta voi valmistautua. Kaikki on kuitenkin kohdattava ja erityisesti vaikeissa tilanteissa tarvitaan poikkeuksellista johtajuutta. Vaikka kriisi koettelee, niin lopulta se kuitenkin vahvistaa, nostaen kulttuurin ja ylipäätään yhteisöllisyyden sekä ihmisten välisen yhteistyön uudelle tasolle. Emme voi tietää, kuinka pitkään vallitseva tilanne meitä koettelee, mutta näyttää hyvin ilmeiseltä, että oikein johdettuna eli huolehtimalla ihmisistä, kulttuuri tulee kriisistä ulos entistä vahvempana. Teknologia auttaa ja lääketiede tekee voitavansa, mutta ihmiset tämän kriisin tiiviinä yhteisönä lopulta voittaa.
Josko tästä saaduilla kokemuksilla ja opeilla saavutettaisiin uusi ote myös ilmastonmuutoksen torjumiseen? Sekin kun on lopulta johtamisen ja ihmiskunnan yhteisöllisyyden haaste.
Balentor tarjoaa mielellään etänä apua uudenlaisessa johtamisessa sekä etätiimityöskentelyn haasteissa.
Muutosta ei tarvitse kohdata yksin
Lue lisää
Lue lisää blogikirjoituksia johtamisen kehittämisestä ja muutoksesta
Tilaa uutiskirjeemme
Haluaisitko saada tuoreinta tietoa asiakkuuksien, johtamisen ja liiketoiminnan kehittämisestä suoraan sähköpostiisi?
Liity avainhenkilöiden joukkoon, joille kokoamme ja toimitamme parhaat palat muutaman kerran vuodessa suoraan omaan sähköpostiin.
Halutessasi voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.