Ketteryydestä ja itseohjautuvuudesta on muodostunut yritysmaailman trendisanoja ja niitä kuulee viljeltävän useasti yhteyksissä, joissa todellinen ketteryys tai itseohjautuvuus ovat kaukana siitä todellisuudesta, jossa eletään. Haastan usein asiakkaitani kysymällä: ”Mitä te tällä ketteryydellä tavoittelette?” tai ”Mitä itseohjautuvuus teillä tarkoittaa?” Useat ovat onneksi jo pohtineet vastauksia näihin kysymyksiin liiketoimintatavoitteiden tasolla, mutta harvemmat osaavat kuvata sitä, miltä toiminta todellisuudessa näyttää ja millaista se on silloin, kun toimitaan itseohjautuvasti ja ketterästi.
Kuinka tiimi toimii silloin, kun se on ketterä ja mistä osasta arvon tuotantoa se vastaa, kun on itseohjautuva? Entäpä mikä on johtamismalli, kun tiimit ovat itseohjautuvia? Nämä ovat kysymyksiä, joihin on tärkeää saada vastauksia, kun tavoitellaan toimintatapojen muutosta.
Ajattelun / kyvykkyyden kasvattaminen + toimintatavan muutos = toimintakulttuurin muutos.
Meiltä valmentajilta pyydetään usein edelleenkin valmennusta, jolla halutaan muuttaa yksilöiden tai tiimien toimintatapaa. Samanaikaisesti pidetään kuitenkin kiinni vanhoista toimintatavoista, rakenteista ja organisoitumisesta. Ajattelun muutosta saatetaan saada aikaiseksi, mutta mikään ei muutu, koska toimintatapa ei muutu. Älkää käsittäkö väärin. Valmennuksellekin on sijansa ja paikkansa. En kuitenkaan ole vielä törmännyt sellaiseen kirjopesuohjelmaan, jossa ainoastaan ajattelua muuttamalla olisi saatu toimintakulttuurin muutos todella aikaiseksi.
Miksi pelkkä ajattelun muutos ei riitä?
Luin äskettäin monimutkaisen kuuloisen reseptin kolmikerroksisesta suklaakakusta. En ole kummoinen leipuri, mutta luettuani ohjeen muutaman kerran, olin vakuuttunut, että kyllä minä tämän osaan leipoa. Kuitenkin niin kauan, kun olen ainoastaan lukenut reseptin – en leiponut itse kakkua – on oma ajatukseni osaamisestani ainoastaan uskomus. Vasta, kun alan leipomaan kakkua ymmärrän, mitä tekeminen todella pitää sisällään ja mitä ovat ne asiat, joita en millään voinut ennakoida ennen kuin ryhdyin leipomaan. Jauhopussi saattaa kaatua pöydälle, meidän uunissamme onkin korkeampi lämpötila, koira varastaa sulatetun suklaan ja seuraukset ovat katastrofaaliset… tai sitten kaikki sujuu reseptin mukaisesti.
Ajattelun / kyvykkyyden kasvattaminen + toimintatavan muutos = toimintakulttuurin muutos.
Voimme suunnitella muutosta, mallintaa ja pohtia skenaarioita. Kuitenkin niin kauan kuin emme toteuta itse muutosta arjessa – kokeile, arvioi ja opi – emme voi tietää mitä uusi toimintatapa todellisuudessa tarkoittaa. Sanat ja suunnitelmat ovat yksinään ainoastaan tahroja paperilla. Kun suunnitelmiin lisätään kokeilut ja teot, saattaa siitä todellakin syntyä kakku.
Testaa tiiminne ketteryyden taso helposti!
Tiina Luoto-Mäenpää
Yritysvalmentaja
050 546 7575
tiina.luoto-maenpaa@balentor.fi
Miten vauhditamme muutosta?
Lue lisää
Lisää Tiinan ajatuksia itseohjautuvuudesta ja ketteryydestä?
Tutustu ketterien toimintatapojen ja itseohjautuvuuden palveluihimme
Tilaa uutiskirjeemme
Haluaisitko saada tuoreinta tietoa asiakkuuksien, johtamisen ja liiketoiminnan kehittämisestä suoraan sähköpostiisi?
Liity avainhenkilöiden joukkoon, joille kokoamme ja toimitamme parhaat palat muutaman kerran vuodessa suoraan omaan sähköpostiin.
Halutessasi voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.