image Kolumni
Kuntien on määriteltävä itsensä uudelleen
image Miksi muutokset epäonnistuvat? – Tunnista 4 kriittistä tekijää

Ota yhteyttä

    Miten voimme olla avuksi?


    Back to basics: Strategiatyön perusteet haltuun

    Mitä monimutkaisemmaksi liiketoiminta tai minkä tahansa organisaation toiminta muuttuu, sitä helpommin perusteet unohtuvat kiireisessä arjessa. Ehkä onkin aika virkistää muistia ja palata strategian perusteisiin. Miksi tarvitsemme strategiaa, mikä sen tehtävä ja merkitys organisaatiossa on? Tässä blogissa palaamme peruskysymysten äärelle.

    Menestyksen Kulmakivi

    Strategiatyö on organisaation menestyksen kannalta kriittinen prosessi, joka määrittelee pitkän aikavälin tavoitteet ja tarjoaa suunnitelman niiden saavuttamiseksi. Hyvin suunniteltu ja elävä strategia auttaa yritystä navigoimaan muuttuvassa liiketoimintaympäristössä ja säilyttämään kilpailukykynsä. Strategialla on ehkä jopa suurin vaikutus kaikkeen, mitä organisaatiossa tehdään.

    Strategiatyön Merkitys

    Strategiatyön tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Keskeisimpiä syitä tähän on useita. Ennen kaikkea strategia auttaa määrittämään suunnan yritykselle. Mihin pisteeseen, mihin tilanteeseen haluamme päästä? Strategiassa määritetään myös selkeät tavoitteet, miten sinne pisteeseen päästään. Kun tavoitteet ja suunta on kirkkaana, voidaan strategiassa kohdentaa resurssit. Miten jaetaan resurssit eri toimintojen kesken, jotta kaikki toiminnot tukisivat yhteisiä päämääriä?

    Mitäs sitten, jos ajamme karille? Strategia auttaa tunnistamaan potentiaaliset riskit ja kehittämään suunnitelmia niiden hallitsemiseksi. Riskienhallinnan määrittelemisellä yritys ei jää pulaan haasteita kohdatessa, vaan pystyy navigoimaan niiden läpi. Strategian työstämisessä on myös mahdollisuus innovoinnille. Strategian päivittäminen rohkaisee etsimään uusia mahdollisuuksia sekä parantamaan prosesseja alueilla, jotka kaipaavat parannusta.

    Strategiatyön vaiheet pähkinänkuoressa

    Strategiatyössä yksikään vaihe ei ole tärkeämpi kuin toinen. Strategiatyö voidaan jakaa seuraaviin vaiheisiin:

    1. Nykytilan analyysi: Ymmärrä markkinat, kilpailijat ja oma organisaatiosi.
    2. Visio ja missio: Määrittele selkeä visio ja missio, jotka ohjaavat toimintaa.
    3. Tavoitteiden asettaminen: Aseta SMART-tavoitteet (Spesifiset, Mitattavat, Saavutettavat, Relevantit, Aikaan sidotut).
    4. Strategian suunnittelu: Kehitä strategiset toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi.
    5. Toimeenpano: Pane strategia täytäntöön ja varmista, että kaikki osat ovat linjassa.
    6. Seuranta ja arviointi: Seuraa edistymistä ja tee tarvittaessa muutoksia strategiaan.

    Johtopäätökset

    Strategiatyö on jatkuva prosessi, joka vaatii säännöllistä tarkastelua ja päivitystä – sitä ei siis kannata unohtaa pöytälaatikkoon! Se kannattaa ymmärtää elintärkeänä työkaluna, joka varmistaa yrityksen kasvun ja menestyksen. Kun strategia on selkeä ja kaikki työntekijät ovat sitoutuneita sen toteuttamiseen, organisaatio voi saavuttaa merkittäviä tuloksia.

    Strategiatyön perusteiden hallitseminen on jokaisen liiketoimintajohdon keskeinen tehtävä. Oikein toteutettuna se varmistaa, että yritys on valmis kohtaamaan tulevaisuuden haasteet ja hyödyntämään uusia mahdollisuuksia.

    Kiinnostuitko strategiatyön kehittämisestä? Ota meihin yhteyttä!

    Harri Turunen
    Liikkeenjohdon konsultti,
    CMC
    040 141 2342
    harri.turunen
    @balentor.fi

    Muutos ja Strategia

    Kuinka kehittää strategiaa ja liiketoimintaa?

    Tutkimuksien mukaan jopa puolet muutoshankkeista eivät saavuta tavoitteitaan. Miksi? Me vastaamme yli 30 vuoden kokemuksella haasteisiin seuraavasti:

    Tunnistamme yhdessä toimintaympäristön muutokset ja kirkastamme halutut tavoitteet. Viemme toiminnan aidosti arkeen tuloksiksi, toimimme ketterästi strategiaa mukaillen. Tunnistamme datasta avaintekijöitä ja luomme yhdessä mahdollisuuksia kasvulle.

      Avatar photo
      Harri Turunen
      Harri Turunen
      Liikkeenjohdon konsultti (LJK), certified management consultant (CMC)
      040 141 2342
      Kirjoitukseen liittyvät
      • Kaikki
      • Kirjoittajan
      • Kategorian