Tapasin hiljattain lapsuudenkaverini lounaan merkeissä. Hän työskentelee nykyään henkilökohtaisena kuntovalmentajana eli personal trainerina – minun käyntikortissani lukee puolestaan business coach, yritysvalmentaja. Naureskelimme ääneen huomatessamme, että molempien käyntikortissa lukee valmentaja, vaikka työnkuvassa ei olekaan mitään samaa.
Olimme kuitenkin täysin väärässä. Lounaan jälkeen tulimme siihen tulokseen, että työmme on suorastaan hämmästyttävän samanlaista, vaikkei se ensisilmäykseltä siltä tuntunutkaan. Mietitäänpä asiaa tarkemmin.
Tavoitteet
Liikkeelle lähdetään aina asiakkaan kanssa yhdessä määritetyistä tavoitteista. Tavoitteiden tulee olla realistisia ja niiden eteen on oltava valmis tekemään töitä. Organisaatiomuutosta ei viedä läpi kuukaudessa, eikä painoa voida pudottaa kymmeniä kiloja viikossa, mutta systemaattisella yhteistyöllä haastavatkin tavoitteet ovat saavutettavissa. Valmentaja ei voi tehdä työtä asiakkaan puolesta, mutta voi antaa tarvittavat harjoitteet, välineet ja työskentelytavat, jotta tavoitteisiin päästään.
Treenaaminen
Uutta toimintatapaa ei opita ilman harjoittelua. Olipa kyseessä kuntosaliharjoittelu tai vuorovaikutustaitojen parantaminen, on treenaaminen olennainen osa kehittymistä. Tarvitaan riittävä määrä onnistuneita toistoja, hyvät ja räätälöidyt harjoitteet sekä paljon henkilökohtaista palautetta. Valmentajan vastuulla on laatia kullekin osallistujalle sellaiset harjoitteet, joiden kautta kehittyminen on mahdollista, sekä kyetä antamaan aidosti kehittävää palautetta treeneistä.
Suorituksen varmistaminen
Kukaan ei palkkaa personal traineria kertomaan, miten paino putoaa, tai miksi tulisi kuluttaa enemmän kuin syö. Harvemmin yritysvalmentajaakaan palkataan kertomaan, miksi yrityksellä olisi hyvä olla strategia tai minkä takia myyntiin tulisi panostaa. Valmentajan tehtävänä on varmistaa, että sovitut asiat viedään aidosti arkeen ja ettei niistä lipsuta takaisin vanhaan. Valmentaja myös varmistaa, että treenit tehdään oikealla suoritustasolla, eli haastaa kehittymään silloinkin, kun normaali perustekeminen tuntuisi houkuttelevammalta. Suorituksen varmistamiseen liittyy myös selkeät mittarit, joita seurataan jatkuvasti. Kun tietää, että joutuu vastaamaan vaa’an lukemista muillekin kuin itselleen, on motivaatio tulosten saavuttamiseen kovempi.
Tuki ja paine
Matkalla kohti tavoitteita tulee usein hetkiä, jolloin treeni ei maistu ja tavoitteet tuntuvat mahdottomilta saavuttaa. Valmentajan tarjoama tuki ja sparraus ovat avainasemassa niin personal trainerin kuin yritysvalmentajankin työssä. Toisinaan tarvitaan myös tiukkaa otetta ja oikeanlaista painetta. Valmentaja kykenee myös haastamaan valmennettavaansa ja olemaan vaativa tilanteissa, jossa ote alkaa pettää tai tavoitteista ollaan selkeästi jäljessä.
Tulokset
Vain ne valmentajat, jotka kykenevät lunastamaan sovitut tavoitteet selviävät kilpailluilla markkinoilla. Mitattavat, yksiselitteiset tulokset ovat ainoa hyvän valmentajan kriteeri. Asiakas ei ole valmis maksamaan mukavista treeneistä tai hauskoista valmennuspäivistä, jos tulosta ei ala syntyä. Kun tulokset ovat kiistattomat, on valmennukseen käytetty investointi maksanut itsensä takaisin.
Pohdintamme tuloksena on siis päivän selvää, että personal trainerin ja yritysvalmentajan työnkuvat ovat loppujen lopuksi hyvinkin samanlaiset. Molempien ensisijainen tehtävä kun on auttaa asiakasta saavuttamaan haastavatkin tavoitteet.
Jos sinulla on tarvetta yritysvalmentajalle, joka auttaa tuuppaamaan lisäpainoa liiketoimintasi levytankoon, ota yhteyttä!
Tilaa uutiskirjeemme
Haluaisitko saada tuoreinta tietoa asiakkuuksien, johtamisen ja liiketoiminnan kehittämisestä suoraan sähköpostiisi?
Liity avainhenkilöiden joukkoon, joille kokoamme ja toimitamme parhaat palat muutaman kerran vuodessa suoraan omaan sähköpostiin.
Halutessasi voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.