Digitalisaatio muuttaa ihmisten käyttäytymistä, markkinoiden dynamiikkaa ja organisaatioiden ydintoimintaa. Digitalisaatio vaikuttaa luonnollisesti myös esihenkilötyöhön ja menestyäkseen yritykseltä edellytetään vahvaa digitaalista johtajuutta ja muutoskykyä. Jotta koko organisaatiosta saadaan digitaalisesti kyvykäs, vaaditaan yrityksen johtajilta ja esihenkilöiltä laaja-alaista osaamista, kuten muutoksen ja asenteiden johtamista, tunneälykkyyttä sekä taitoa kehittää henkilöstön osaamista ja ammattitaitoa.
Tutkimusten mukaan digitalisaatio on yrityksille merkittävä mahdollisuus, mutta myös välttämättömyys. Yritykset eivät voi enää välttää digitalisaation aikaansaamia toimintaympäristön muutoksia, ja siksi järkevintä onkin hyväksyä eteen tulevat muutokset ja päivittää yrityksen toiminta nykyhetkeen soveltuvaksi. Digimuutoksen keskellä esimerkiksi henkilöstön osaamisen ja ammattitaidon jatkuva kehittäminen ja työssä oppiminen ovat tärkeitä onnistumistekijöitä, ja näihin myös johtajien ja esihenkilöiden tulisi työssään keskittyä.
Organisaation tuki on tärkeää uuden oppimisessa.
Esihenkilöiden tulee osata omalla toiminnallaan edistää oikeansuuntaista oppimista sekä huomioida yksilön tarpeet ja tiimin tilanteen. Esihenkilöt voivat tukea alaistensa työssä oppimista muun muassa kehityskeskustelujen kautta: niiden avulla työntekijöissä nähdään nykyisten kykyjen lisäksi tulevaisuuden kehitysmahdollisuudet.
Uuden oppimiseen tarvitaan tuen lisäksi positiivista asennetta ja motivaatiota. Alaisten asenteita voidaan johtaa, kunhan he vain itse haluavat tulla johdetuiksi ja vaikutetuiksi. Tämä tilanne pystytään saavuttamaan, kun alaiset luottavat johtajaansa, arvostavat häntä ja uskovat, että johtaja ajaa myös heidän etuaan. Tärkeää on myös johtajan tunneälykkyys ja hänen kykynsä luoda positiivinen ilmapiiri työyhteisöön.
Tunneälyä voidaan pitää eräänä keskeisimpänä nykyaikaisen johtajuuden elementtinä.
Esihenkilötyön tekeminen digimuutoksessa ei ole aina helppoa, mutta ei se myöskään mahdotonta ole. Ennen kaikkea onnistunut muutoksen johtaminen on yhdistelmä suunnitelmallisuutta, johdonmukaisuutta, hallittua toimeenpanoa ja tulosten seurantaa. Parhaimmillaan organisaatio voi digitalisaation avulla saavuttaa parempia tuloksia ja menestyä paremmin kuin kilpailijansa. Digimuutokseen ja esihenkilötyöhön panostaminen voikin olla mahdollisuus saavuttaa arvokasta kilpailuetua, joten toimintaympäristön digimuutokseen kannatta suhtautua avoimin mielin. Alkuun tarvitaan vain rohkeutta lähteä muutoksen polulle, jonka päätteeksi saattaa löytää avaimet menestykseen.
Haluatko tietää lisää esihenkilötyön digimuutoksesta? Lataa whitepaper tai ole yhteydessä, niin keskustellaan lisää!
Esihenkilötyö digimuutoksessa
”Tutkimuksissa on tullut esille, että yritykset, jotka ovat digitaalisesti kyvykkäitä, tekevät parempaa tulosta ja ovat kannattavampia kuin kilpailijansa.”
Mitä digitalisaatio edellyttää yrityksiltä ja esihenkilötyöltä? Kuinka digimuutosta tulisi johtaa?
Digitalisaation avulla yritykset tavoittavat uusia asiakkaita, myyvät enemmän, palvelevat paremmin sekä toimivat nopeammin, tehokkaammin ja laadukkaammin. Digitalisaatio on siis merkittävä mahdollisuus, mutta myös välttämättömyys.
Lue lisää pk-yritysten kehittämisestä
Tilaa uutiskirjeemme
Haluaisitko saada tuoreinta tietoa muutoksen vauhdittamisesta ja liiketoiminnan kehittämisestä suoraan sähköpostiisi?
Liity avainhenkilöiden joukkoon, joille kokoamme ja toimitamme parhaat palat suoraan omaan sähköpostiin.
Halutessasi voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.
Ota yhteyttä
Keskustellaanko lisää esihenkilötyön tai liiketoiminnan muiden osa-alueiden kehittämisestä teidän tilanteestanne käsin?