Itseohjautuvuudesta kuulee tänä päivänä joka puolella. Verkko on pullollaan kertomuksia siitä, miten modernit itseohjautuvat organisaatiot, kuten Buurzorg toimivat. Tällaisissa organisaatioissa esihenkilöitä ei ole ja tiimeillä sekä yksilöillä on paljon valtaa ja vastuuta. Tavoitetilaa ja toimintaa siinä on kuvattu tarkasti, mutta huomattavasti vähemmän tai ei ollenkaan sitä, miten perinteisesti johdettua organisaatiota lähdetään viemään hallitusti itseohjautuvuuden suuntaan.
1. Kirkasta tavoitteet
Olennaista liikkeelle lähdettäessä on rakentaa yhteinen ymmärrys, millaista itseohjautuvuuden tasoa tavoitellaan ja miksi itseohjautuvuuden vahvistaminen on olennaista sekä organisaation, asiakkaiden ja henkilöstön näkökulmasta. Ilman yhteistä käsitystä tavoitetilasta johto näkee siinä tyypillisesti vastuullisemman henkilön ja henkilöstö taas kasvaneet vaikutusmahdollisuudet.
2. Kartoita tiimien valmiudet itseohjautuvampaan toimintaan ja valitse oikeat ensimmäiset askeleet
Kun tavoitetila on kirkas ja selkeytetty, voidaan lähteä kartoittamaan millaiset tiimien ja yksilöiden valmiudet ovat itseohjautuvaan toimintaan. Nykytilan syvällisen ymmärryksen kautta voidaan tunnistaa kullekin tiimille oikea seuraava askel kohti tavoitetilaa.
Suurimmat virheet itseohjautuvuuden kehittämisessä tehdään nykytilan tunnistamisessa. Itseohjautuvuutta lähdetään kehittämään suoraan itseohjautuvaan kulttuuriin rakentuneiden organisaatioiden mallien mukaisesti: tiimien valmius- ja vaatimustaso ei kohtaa ja askeleista tulee liian suuria.
Toinen tyypillinen ongelma on ajatella, että kaikki tiimit etenevät kehittämisessä samaa polkua. Osa tiimeistä toimii jo tällä hetkellä itseohjautuvammin, osa kuulee asiasta ensimmäistä kertaa. Pidemmällä oleville tiimeille yhteisesti määritellyt askeleet voivat olla paluuta perinteisempään toimintamalliin ja perinteisemmille taas itseohjautuvuus voi täyttää heitteillejätön piirteet.
3. Kokeile, opi ja jaa onnistumisia
Alkuun pääsemiseksi ja kokemuksen kartuttamiseksi varsinainen itseohjautuvuuden vahvistaminen kannattaa toteuttaa vaiheittain niin, että tartutaan nykytilasta priorisoituun asiaan ja kokeillaan uutta toimintamallia. Kun ensimmäinen askel on riittävän lähellä, niin se on helpompi saavuttaa. Näin saadaan lisää motivaatiota seuraaville askelmille kurottamiseen. Vaiheistetun etenemisen kautta voidaan myös hallita muutokseen liittyviä riskejä paremmin.
Kehittämisessä kannattaa miettiä myös miten uudet itseohjautuvuutta tukevat käytänteet voidaan jakaa muiden tiimien kesken. Jonkin toisen tiimin toimintamalli, voi auttaa seuraavissa vaiheissa muita tiimejä heidän omalla itseohjautuvuuden polullaan.
Me Balentorilla autamme mielellämme organisaatiotanne pääsemään itseohjautuvuuden kehityspolulle kirkastamalla tavoitteet, kartoittamalla nykytilan, tunnistamalla oikeat ensimmäiset askeleet ja olemalla tuki kokeilujen toteuttamisessa. Tuemme teitä koko matkan tarjoamalla käyttöönne parhaat itseohjautuvuuden asiantuntijamme.
Jouni Kahelin
Tutkimusjohtaja
0400 894 959
jouni.kahelin@balentor.fi
Lue lisää
Tutustu uusimpiin sisältöihimme
Tilaa uutiskirjeemme
Haluaisitko saada tuoreinta tietoa asiakkuuksien, johtamisen ja liiketoiminnan kehittämisestä suoraan sähköpostiisi?
Liity avainhenkilöiden joukkoon, joille kokoamme ja toimitamme parhaat palat suoraan omaan sähköpostiin.
Halutessasi voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.
Ota yhteyttä
Keskustellaanko tarkemmin itseohjautuvuudesta ja sen kehittämisestä teidän tilanteestanne käsin? Jätä yhteystietosi!