Sairaalan henkilöstökyselyn käsittelyyn ja johtamiseen tehoa esihenkilöstötyön kehittämisellä
Työelämän laatu ja johtamisen kehittäminen ovat Keski-Suomen sairaanhoitopiirille tärkeitä strategisia tavoitteita. Esihenkilövalmennuksissa taloon luodaan yhdenmukaista johtamiskulttuuria, jossa kuunnellaan henkilöstöä herkällä korvalla.
Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä johtamista kehitetään harkitusti kokonaisuutena. – Pari vuotta sitten uudistimme henkilöstökyselyn, ja kahden viimeisen vuoden aikana Balentor on valmentanut esihenkilöitä siitä, miten tulokset käsitellään yhdessä työntekijöiden kanssa. Tutkimuksesta saadun palautteen perusteella esihenkilöt laativat kehityssuunnitelman työyhteisölleen, kertoo henkilöstöjohtaja Eeva Aarnio.
Sairaanhoitopiirin esihenkilövalmennuksiin osallistui yhteensä 200 henkilöä: johtoryhmän jäseniä, toimialajohtajia ja lähiesihenkilöitä. Ensimmäisellä kierroksella paneuduttiin henkilöstökyselyn käsittelymalliin. Sen jälkeen esihenkilöt pureskelivat johtamisen teemoja ryhmissä.
Esihenkilönä ei tarvitse hallita kaikkea,
vaan loistava työporukka tekee yhdessä.
Johtaminen vaatii osaamista, aikaa ja kehittämistä
Kysyipä asiaa lääkäriltä, osastonhoitajalta tai puhtauspalveluiden johtajalta, haastavinta on johtaa muutosta. Kiperiä paikkoja ovat esimerkiksi osastojen yhdistyminen, päivitykset yhteistyökuvioissa, tehtäväsiirrot ja osaamisen hallinnan kysymykset. Johtamistyötä testaa myös resurssointi poikkeustilanteissa, kun poissaoloja on paljon ja sijaisia vähän.
Aarnion mukaan monelle osallistujalle valkeni valmentavan esihenkilöotteen omaksumisen myötä se, ettei esihenkilönä tarvitse hallita, tietää ja osata kaikkea, vaan loistava työporukka tekee yhdessä. Toisaalta valmennukset muistuttivat, että johtaminen edellyttää ammatillista osaamista, aikaa ja systemaattista kehittämistä. Esihenkilöhommia ei voi hoidella vain jotenkin oman tehtävän ohessa.
Esihenkilöt ovat keskustelleet henkilöstökyselyn tuloksista valmentajan kanssa myös henkilökohtaisesti ja jokaiselle on tehty oma esihenkilönä kehittymisen suunnitelma. – Toiset tunnistivat tuloksista itsensä vaivattomasti, toisille oli tärkeää peilata johtamistaan pidempään, Aarnio kuvaa. Oleellista on yksilöllisten kehittämiskohteiden löytäminen ja yhdessä työstäminen, ei kilvoittelu naapuriesihenkilön kanssa.
Valmennuksen vaikutukset näkyvät jo. Esimerkiksi työnjakomalleja ja työprosesseja on analysoitu yhdessä, työtapoja sujuvoitettu sekä työskentelyolosuhteissa tarvittavia muutoksia jäsennelty ja aikataulutettu. – Myös arkisten keskustelujen rooli työsuorituksen johtamisessa ymmärretään entistä paremmin, Aarnio hymyilee.
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on Suomen suurin ei-yliopistollinen sairaanhoitopiiri. Henkilöstöä on 4200, joista lääkäreitä on 400 ja hoitohenkilöstöä 2450. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tarjoaa lähes kaikkien lääketieteellisten erikoisalojen palveluita. Sairaanhoitopiirin keskus sijaitsee viihtyisässä ja palveluiltaan korkeatasoisessa Jyväskylässä.
Pyydä tarjous
Kerro hieman tilanteestanne ja tavoitteistanne, niin räätälöimme teille sopivan tarjouksen.