Vuosikymmenten kokemus työelämässä, sekä johtajana että johdettavana, on kirkastanut yhden havainnon ja oivalluksen ylitse muiden: johtaminen edellyttää totuuden kohtaamista, ymmärtämistä ja hyväksymistä. Ainakin hyvä johtaminen.
Totuus on terminä ja käsitteenä laajasti ymmärrettävissä sekä usein kunkin yksilön omista tulkinnoista riippuvainen. Tulkinnoista tulee ajan myötä mielipiteitä ja uskomuksia. Meillä kaikilla on oma totuutemme. Työyhteisössä tämä voi olla kohtalokasta. Yksilöt pyrkivät yhdessä kohti päämäärää kukin oman käsityksensä (totuutensa) voimalla. Millainen olisi tiimi tai yhteisö, joka jakaa saman totuuden ymmärtäen ja hyväksyen? Uskon, että voittamaton.
Aluksi on kuitenkin tehtävä kovasti töitä. Kokemus on osoittanut, että yksi suuri haaste kehityshankkeiden onnistumisessa on (yhteisen) rehellisyyden puute. Sellaisen rehellisyyden, jossa tunnustetaan avoimesti vaietut, mutta kaikkien tunnistamat tosiasiat. Esimerkiksi tilanteessa, jossa johtaja itse on ongelma, este tai pelote, ei tapahdu kehitystä. Kehityshanke saattaa kyllä synnyttää pikavoittoja, mutta harvoin mitään pysyvää. Samoin käy, jos tiimissä on vaiettuja kuulopuheisiin tai kateuteen pohjautuvia tunnesolmuja ihmisten välillä. Törkeän epärealistisesta toiminnan tai ympäristön tilannekuvasta puhumattakaan. Usko ja toivo kun eivät ole strategioita. Tällöin on aika kohtimenevälle rehellisyydelle ja dialogiselle keskustelulle, jossa ei sekoiteta faktoja, mielipiteitä ja uskomuksia.
Millainen olisi tiimi tai yhteisö, joka jakaa saman totuuden ymmärtäen ja hyväksyen? Uskon, että voittamaton.
Voiko tällaista valmentaa? Mielestäni voi. Sen sijaan, että hymistellään ja haparoidaan hedelmättömän debatin hetteikössä viisastelevan kiusaamisen kulttuurissa, käsitelläänkin asioita kunnioittavan suorapuheisuuden hengessä tavoitteena konsensus totuudesta. Tabut esiin, uskomukset luupin alle, mielipiteet miettimiseksi sekä ajattelun heikkoudet havaittaviksi. Aitoa pyrkimystä hyvään tai ainakin parempaan sekä systeemiseen ymmärrykseen – tätä kaikkea on totuusjohtaminen ja sen valmentaminen.
Tabut esiin, uskomukset luupin alle, mielipiteet miettimiseksi sekä ajattelun heikkoudet havaittaviksi.
Johtaminen, varsinkin tässä maailmantilassa, aiheuttaa monia mielipiteitä. Katsotaanko yhdessä, mikä niistä on totuusjohtamista teidän tapauksessanne?
Johtamis- ja toimintakulttuurin muutoksen vauhdittaminen tutkimus- ja analytiikkaratkaisuilla
Saat vinkkejä muun muassa seuraaviin teemoihin:
- Muutostarpeen tunnistaminen ja luominen
- Muutoksen vaatimien strategisten kyvykkyyksien ja kehitystarpeiden tunnistaminen
- Muutoksen toteutus arjessa
- Muutoksen etenemisen seuranta ja ohjaus
Kun kyse on organisaation strategisesta uudistumisesta, tietyt muutoksen lainalaisuudet ovat voimassa, olipa kyse siirtymisestä tuotantokeskeisestä organisaatiosta asiakaskeskeiseen, itseohjautuvan organisaation rakentamisesta tai ketterien toimintamallien käyttöönotosta.
Lue lisää
Lue blogikirjoituksia johtamisen kehittämisestä ja muutoksesta
Katso videoblogeja johtamisen kehittämisestä ja muutoksesta
Tutustu johtamisen ja itseohjautuvuuden palveluihimme
Tutustu johtamisen tutkimuspalveluihimme
Tilaa uutiskirjeemme
Haluaisitko saada tuoreinta tietoa asiakkuuksien, johtamisen ja liiketoiminnan kehittämisestä suoraan sähköpostiisi?
Liity avainhenkilöiden joukkoon, joille kokoamme ja toimitamme parhaat palat muutaman kerran vuodessa suoraan omaan sähköpostiin.
Halutessasi voit peruuttaa uutiskirjeen tilauksen milloin vain.