LinkedInissä ja ammatillisissa verkostoissa käydään keskustelua strategiatyön ympärillä, ja usein lukijalle syntyy vaikutelma, että strategiatyö on laaja-alaista ja sisältää aina kaikki uuden strategiaprosessin vaiheet strategisista tutkimuksista, strategian hyväksyntään asti.
Todellisuudessa ei ole aina tarvetta tuomita vanhaa strategiaa täysin epäonnistuneeksi ja käynnistää laajaa strategiaprosessia. Monesti riittää olemassa oleva päivittäminen ulkoisessa tai sisäisessä toimintaympäristössä tapahtuneiden nopeiden muutosten johdosta, jos näillä muutosajureilla tunnistetaan olevan merkittävä vaikutus skenaarioon, strategisiin oletuksiin tai kilpailutekijöihin.
Ketterän strategiapäivityksen avulla yritys voi siirtyä dynaamiseen ja jatkuvasti kehittyvään strategiaprosessiin, joka mukautuu ja uudistuu strategiakauden aikana nopeasti muuttuvan toimintaympäristön mukaan.
Strategisen kehittämisen kumppanuus
Yritykset arvostavat yhä enemmän strategisen kehittämisen kumppanuutta, jossa kumppani osaa arvostaa toimivan johdon näkemyksiä ja aiempia saavutuksia. Usein kumppanin rooli strategian päivityksessä on toimia fasilitaattorina ja prosessin ohjaajana. Kumppani tuo mukanaan luovuutta ruokkivia työtapoja, uusia ideoita, osallistavia menetelmiä sekä laajaa osaamista ja työpohjia. Näin organisaation johto voi keskittyä arjen operatiiviseen työhön.
Kumppanuuden yhteinen tahtotila on synnyttää tuloksia vahvasti ihmisten kautta, joita testatut työpohjat, menetelmät ja konseptit tukevat.
Sitä, mikä toimii, ei kannata korjata, vaan vahvistaa
Strategiapäivityksen aikana arvioidaan koko strategia ja päivitetään uudistamista vaativia kohtia, mutta keskitytään yhdessä tunnistettujen kasvualueiden vauhdittamiseen sekä kasvun esteiden poistamiseen.
Usein myös:
- innovointi
- asiakkuudet
- myynti
- ja markkinointi, ovat strategiapäivitysten ytimessä.
Paraskaan strategia ei toimi, jos kyvykkyydet toteuttamiseen puuttuvat
Yksi tämän hetken kiinnostavimmista näkökulmista on kyvykkyyskeskeinen strategiapäivitys. Siinä keskiössä ovat strategiakauden ja tulevaisuuden strategisten kyvykkyystarpeiden tunnistaminen, arviointi ja kehittäminen. Tavoitteena on suunnitella toimenpiteitä, joilla yritys varmistaa kykynsä sopeutua ja menestyä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.
Strategiatyö ei aina tarkoita kokonaan uuden strategian luomista. Joskus siihen on tarve – esimerkiksi silloin, kun vanha strategia on epäonnistunut tai tarvitaan täydellinen suunnanmuutos. Useimmiten kyse on kuitenkin dynaamisesta ja jatkuvasti päivittyvästä strategiaprosessista. Tällöin strategia perustuu ajantasaiseen tietoon, reagoi nopeasti sisäisiin ja ulkoisiin muutoksiin sekä hyödyntää resurssi- ja kyvykkyyspohjaista lähestymistapaa. Näin varmistetaan, että yritys pystyy sopeutumaan ja menestymään nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä.
Lue lisää
Ota yhteyttä Keskustellaan teidän tarpeistanne lisää!
Kerro hieman tilanteestanne ja tavoitteistanne, niin räätälöidään teille sopiva kokonaisuus yhdessä.